fbpx

+48 608 607 850
+48 22 490 35 28

info@diatta.pl

Co jeść żeby schudnąć?

[vc_row][vc_column][vc_column_text el_class=””]

Co jeść żeby schudnąć? To pytanie pojawia się jako jedno z pierwszych wśród osób, które chcą zadbać o zdrową i smukłą sylwetkę. W walce z nadmiarowymi kilogramami pomaga szereg produktów. Zdrowa żywność i zbilansowana dieta pozwalają nie tylko uzyskać długotrwały efekt, lecz także przyspieszyć metabolizm, czyli przemianę materii. Optymalizacja diety pod kątem odpowiedniej proporcji białek, tłuszczów i węglowodanów jest długim procesem i wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Zatem, o jakich produktach pamiętać w trakcie odchudzania?

1.Warzywa

Wyróżniają się dużą ilością wartości odżywczych oraz niską kalorycznością. Pozytywnie wpływają nie tylko na odchudzanie, lecz także samopoczucie i wygląd cery. W diecie odchudzającej szczególnie sprawdzają się warzywa zielone – zawierają mnóstwo wody i błonnik pokarmowy, który doskonale wpływa na funkcjonowanie jelit.

2. Owoce

Podobnie jak warzywa, składają się z dużej ilości wartości odżywczych, witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Wśród wszystkich owoców znaleźć można zarówno takie, które są niezwykle sycące, te przyspieszające metabolizm (owoce cytrusowe) oraz zawierające dużą ilość przeciwutleniaczy (owoce jagodowe).

3. Białka

Wyróżniają się złożoną budową, dlatego też proces ich rozkładania w organizmie trwa dłużej, co przekłada się w efekcie na dłuższe uczucie sytości. Należy wybierać produkty niskotłuszczowe takie jak, chude mięso, nabiał i ryby. Oprócz tego, że dobrze odżywiają organizm, zapobiegają także podjadaniu czy napadom głodu.

4. Zdrowe tłuszcze

Są doskonałym sposobem na przyspieszenie metabolizmu. Stanowią ważny element każdej diety, jednak wyróżniają się niemałą kalorycznością, dlatego też należy zwracać szczególną uwagę na ich ilość.

5. Produkty fermentowane

Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo probiotyków, które wzbogacają mikroflorę jelit. Produkty fermentowane, takie jak między innymi jogurty, kefiry czy kiszonki wzmacniają układ odpornościowy organizmu oraz pomagają wchłaniać składniki odżywcze.

A jakie mogą być skutki złego odżywiania się podczas odchudzania? Odchudzanie powinno odbywać się w sposób zdrowy. Sam proces wymaga dużo cierpliwości i nie oznacza wprowadzania restrykcyjnej diety, ograniczania ilości posiłków do minimum czy intensywnych ćwiczeń. Takie postępowanie podczas chudnięcia może owszem przynieść efekty, jednak skutkować może nie tylko późniejszym efektem jo-jo, lecz również złym samopoczuciem, zmęczeniem, rozdrażnieniem i brakiem siły. Wynika to z braku dostarczania odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów.

Co jeść żeby schudnąć? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, każdy organizm jest bowiem inny, a sama dieta powinna być dostosowana do jego indywidualnych możliwości i potrzeb. Jakość codziennej diety ma ogromne znaczenie, a samo ograniczenie kaloryczności posiłków nie zawsze skutkuje pożądanymi rezultatami. Na proces redukcji masy ciała ma wpływ dużo czynników. Istnieje jednak szereg zasad i produktów, które wywierają pozytywny wpływ na metabolizm, a tym samym pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Aby wspomóc proces odchudzania oferujemy m.in. dietę niskokaloryczną lub dietę ketogeniczną.