[vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]Kalendarzowa jesień zagościła już na dobre. Cieszmy się nią, a zwłaszcza jej zdrowymi darami, których wbrew pozorom jest sporo i które świetnie można wykorzystać stosując dietę odchudzającą czy dietę niskokaloryczną. Oto kilka z nich:
-
- karczoch – cechujący się jednym z najwyższych poziomów antyoksydantów wśród warzyw
- brokuły – w okresie jesiennym możemy cieszyć się mniej gorzką wersją tego warzywa
- brukselki
- bakłażan – bogaty w antyoksydanty, doskonały substytut mięsa we włoskiej kuchni
- por i zielony groszek – warzywa, których nie warto kupować na koniec sezonu z uwagi na fakt, iż stosunkowo szybko podlegają procesom gnilnym
- jarmuż – słodszy w porze jesiennej, uznawany przez wielu za najzdrowsze z warzyw
- szalotka i czosnek – najsłodsze w okresie jesieni
- jabłka
- figi – świeże dostępne jedynie w krótkim okresie jesiennym, resztę roku cieszyć się musimy figami w wersji suszonej
- winogrona – stosunkowo tanie w czasie jesieni. Pamiętaj, że im ciemniejsze tym lepsze.
- gruszki i granaty
- pigwa – doskonała do przetworzenia na dżem lub sosy. Spożywana na surowo jest dość cierpka w smaku.