Gluten jest mieszanką białek roślinnych występującą w ziarnach zbóż – pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia. Najważniejszym źródłem glutenu jest pszenica.

catering_dietetyczny

Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że wykluczenie z posiłków produktów pszennych przyczynia się do pozbycia wielu problemów zdrowotnych o podłożu alergicznym, metabolicznych, a także neurologicznym.

Jednak dieta bez pszenicy może się okazać dietą o za małej wartości odżywczej . Skutkować może obniżeniem spożycia błonnika pokarmowego oraz zwiększeniem spożycia białka i tłuszczów. Aby temu zapobiec należy pamiętać o wprowadzaniu do pożywienia innych, wartościowych pokarmów, zawierających odpowiedniki eliminowanych produktów.W miejsce eliminowanych produktów z pszenicy należy wprowadzić produkty zawierające inne zboża, np. jęczmień, żyto, owies. W przypadku, gdy nasza dieta całkowicie wyklucza gluten zaleca się spożywanie produktów zawierających ryż, kukurydzę, proso, grykę, sezam, tapiotkę.

Do swoich posiłków należy wprowadzić także odpowiednią ilość warzyw strączkowych, orzechów, jaj, ryb oraz warzyw i owoców. Układając dietę bezglutenową warto pamiętać, by kaloryczność przetworzonych produktów bezglutenowych była zbliżona do produktów tradycyjnych.O wszystkich tych zasadach doskonale wiedzą dietetycy firmy z cateringiem dietetycznym Diatta, którzy dla naszych Klientów układają odpowiednie diety bezglutenowe.

ZapiszZapisz

Close menu