Diety DNA (dieta antyoksydacyjna)

124mJAKO JEDYNY CATERING DIETETYCZNY NA RYNKU, OFERUJEMY DIETĘ WYKAZUJĄCĄ DZIAŁANIE OCHRONNE WOBEC KOMÓRKOWEGO DNA.

Dieta ta jest przeznaczona dla wszystkich osób "obciążonych" genetycznie, które chciałyby obniżyć u siebie ryzyko zachorowań na schorzenia, które występują w rodzinie.

Z dietą DNA warto postawić na profilaktykę.

Ten rodzaj diety wykazuje działanie antyoksydacyjne w organizmie i stabilizuje równowagę oksydacyjną, zapobiegając pojawieniu się stresu oksydacyjnego.

Stres oksydacyjny jest to stan zaburzonej równowagi pomiędzy procesami pro- i antyoksydacyjnymi w organizmie, podczas którego dochodzi do nagromadzenia reaktywnych form tlenu (tzw. wolnych rodników) inicjujących uszkodzenia komórkowego DNA. Badania wykazują, że stres oksydacyjny odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2 i nowotwory.

Do obrony przed reaktywnymi formami tlenu organizm wykorzystuje własny układ enzymatyczny oraz endogenne przeciwutleniacze. Dodatkowy system wzmacniający naturalną obronę ustroju stanowią przewciwutleniacze dostarczone wraz z dietą. Właściwości antyoksydacyjne posiada wiele substancji odżywczych i nieodżywczych zawartych w żywności. Do substancji odżywczych wykazujących działanie przeciwutleniające należą mi.in. witaminy A, C i E oraz β-karoten. Selen, cynk i miedź, które są składnikami mineralnymi, także wykazują działanie antyoksydacjne, ponieważ stanowią część cząsteczki endogennych enzymów przeciwutleniających organizm. Z kolei do substancji nieodżywczych posiadających zdolność neutralizowania wolnych rodników należą duże grupy związków chemicznych, którym przypisano nazwę flawonoidów i polifenoli.

Dieta DNA dostarcza odpowiednich ilości substancji odżywczych i nieodżywczych wykazujących działanie przeciwutleniające. A więc oferuje bogactwo żywności pochodzenia roślinnego w odpowiedniej formie, nie zapominając o mięsie i innych produktach zwierzęcych.

Dieta DNA dostarczająca odpowiednich ilości warzyw i owoców, a tym samym witamin, składników mineralnych, flawonoidów i związków fenolowych, wspomaga prawidłową równowagę oksydacyjną i zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego w ustroju, chroniąc nasze DNA przed uszkodzeniami i obniżając ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych.

obrazek obrazek