Dieta niskokaloryczna, czyli kuracja z grupy 900, 1000, 1200, 1500, 2000 kcal to tradycyjny sposób odchudzania uznany przez dietetyków. Menu ułożone jest w taki sposób, by organizmowi nie zabrakło niezbędnych składników.
Dieta niskokaloryczna znajduje zastosowanie w wielu schorzeniach, takich jak:
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- choroby i stany zapalne przewodu pokarmowego
- choroba refluksowa
- choroby nerek i dróg moczowych
- nowotwory jelita grubego
oraz w okresach rekonwalescencji.
Celem tej diety jest dostarczenie dla organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy maksymalnym oszczędzaniu przewodu pokarmowego oraz poprawa stanu zdrowia przez zapewnienie jak najlepszego trawienia i wchłaniania.
W naszej ofercie cateringu dietetycznego znajdują się różne rodzaje diet niskokalorycznych, m.in dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i z ograniczeniem błonnika.
Dietę niskokaloryczną stosować można przez miesiąc. Następnie konieczna jest tygodniowa przerwa. Zaraz po niej można powrócić do wybranej kuracji. Taka forma odchudzania przyjdzie Ci z łatwością, ponieważ dieta niskokaloryczna jest przyjazna i niekłopotliwa.