Dieta śródziemnomorska

Opis

Dieta śródziemnomorska jest uznawana przez wielu specjalistów w dziedzinie żywienia człowieka za dietę modelową w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Jej ochronne działanie polega na poprawie profilu lipidowego, działaniu przeciwzapalnym a przy okazji na osiągnięciu prawidłowej masy ciała. Dieta sródziemnomorska obfituje w warzywa, owoce, ryby, orzechy oraz oliwę z oliwek i inne oleje roślinne. Ten rodzaj diety zakłada jednocześnie niewielkie spożycie mięsa i produktów mlecznych.

Przykładowe menu

Śniadanie: Sałatka Nicoise z tuńczykiem
II Śniadanie: Serek wiejski z suszonymi pomidorami
Obiad: Filet z łososia ze szparagami i grillowanymi warzywami
Podwieczorek: Tiramisu z grejpfrutem
Kolacja: Tatar veganski z burakami, batatami i avocado

Close menu