Badania na Nietolerancję Pokarmową

dieta

http://www.pracownia-urody.com.pl/

Mamy coraz więcej wiedzy o zależnościach pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami.

Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał klasy IgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm "nie lubi". Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową.Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo późno po spożyciu danego pokarmu - od kilku godzin do dwóch, trzech dni - najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale także z innymi długotrwałymi dolegliwościami. Dobrze więc byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje, a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważna jest identyfikacja nietolerowanych pokarmów.

Do tego celu służy test FoodDetectiveFOODPRINT i ELISA FOODTEST, które z pomocą próbki krwi wykrywają pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG. Pomimo, że nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przewlekłych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, jest mało prawdopodobne, ażeby nietolerancja pokarmowa stanowiła bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

  • Problemy układu oddechowego, jak: niżyt nosa, zapalenie zatok, astma
  • Problemy przewodu pokarmowego, jak: wzdęcia, zaparcia, zespół nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość
  • Problemy skórne, jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema, pokrzywka
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne, jak: migreny, zaburzenia koncentracji, stany depresyjne, lęki

catering_dietetyczny_warszawa

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później.

Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może to być reakcją systemu immunologicznego. W wielu przypadkach nietolerancji towarzyszy nieprawidłowa odpowiedź odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy. Chociaż przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca poznane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać ważną rolę: niedostateczne trawienie, kandydoza, pasożyty, zapalenie jelit, źle zrównoważona dieta, alkohol i wpływ leków. Unikanie pokarmów, które test FoodDetectiveFOODPRINT lub ELISA FOODTEST zidentyfikował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowej.Czy nietolerancj apokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa?

Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Obajwy alergii łatwo rozpoznać ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takiej objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał IgE.

Test....i co dalej?

Aby zapobiec obajwom chorobowym czesto wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli test FoodDetective, FOODPRINT lub ELISA FOODTEST wykażą podwyższone stężenie przeciwciał IgG przeciwko konkretnemu pokarmowi, zaleca się wyeliminować go całkowicie z diety i zastąpić innym z tej grupy na co najmniej 3 miesiące. W ten sposób odciążony z nagromadzonych kompleksów organizm zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancję wielu produktów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Laboratoryjne badania FOODPRINT i ELISA FOODTEST

Są to testy, które precyzyjnie mierzą poziom przeciwciał IgG przeciwko określonym produktom pokarmowym (panele 90, 90 Vegetarian, 110 lub 200 produktów). Materiałem potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z opuszka palca do specjalnej probówki dołączonej do zestawu. Ilościowe określenie stężenia przeciwciał IgG specyficznych dla antygenów pokarmowych i dodatkowe, graficzne przedstawienie wyniku pozwala na łatwe rozróżnienie poziomu przeciwciał, które stanowią prawdopodobną przyczynę nietolerancji pokarmowej oraz są podstawą do ułożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej.

  • FoodTest i FoodPrint Rozponawczy, to badanie rozpoznające podwyższone stężenie pokarmowo-swoistych IgG w celu określenia, czy występuje nietolerancja pokarmowa (wynik TAK lub NIE). W przypadku pozytywnego wyniku zalecane jest rozszerzenie testu do FoodTest 110 lub FoodPrint 200+
  • FoodTest 90, to badanie określające stężenie IgG przeciw 85 antygenom pokarmowym, bada nietolerancję pokarmową np. na gluten, mleko krowie, białko i żółtko jaja kurzego.
  • FoodTest 90 Vegetarian, to panel skomponowany dla osób na diecie wegetariańskiej, bada ilościowo poziom przeciwciał IgG przeciwko 94 antygenom pokarmowym.
  • FoodTest 110 to ilościowe badanie IgG przeciwko 109 antygenom pokarmowym, określa nietolerancję pokarmową np. na gluten, mleko krowie, kozie i owcze.
  • Food Prin 200+ to najbardziej rozszerzone ilościowe badanie IgG przeciwko 222 antygenom pokarmowym, jak np. miód, aloes, zioła, przyprawy, glony morskie, kazeina i białka serwatkowe mleka.