Orzech włoski - uzdrawiająca przekąska

O zdrowotnych korzyściach orzechów włoskich głośno jest już co najmniej od kilku lat. Z roku na rok zdaje się też przybywać zdrowotnych korzyści tego produktu. Niemniej jednak, niektórzy wciąż unikają orzechów wszelakiego gatunku z uwagi na ilość zawartych w nich kalorii i tłuszczu. Oto więc krótka informacja na temat tego, dlaczego orzechów nie należy unikać, będąc nawet na diecie odchudzającej, chyba, że jest się alergikiem.

catering_dietetyczny

    • Redukcja dolegliwości sercowo-naczyniowych dzięki silnej formie witaminy E zawartej w orzechach włoskich. To też wynik zdrowych dla serca tłuszczy omega 3.
    • Redukcja ciśnienia krwi dzięki doskonałemu źródłu manganu i miedzi. Orzechy włoskie zawierają także potas, magnes i wapno, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
    • Poprawa stanu zdrowia chorych na cukrzycę typu 2. Dzięki lepszemu leczeniu czynników ryzyka zachorowań na serce, możliwe jest lepsze leczenie cukrzycy.
    • Poprawienie nastroju dzięki wyższemu stężeniu tłuszczy omega 3.
    • Poprawienie wyglądu skóry i włosów dzięki zdrowotnym tłuszczom.

catering_dietetyczny

  • Obniżenie ryzyka zachorowania na raka dzięki antyoksydantom znalezionych jedynie w orzechach włoskich.
  • Wzrost płodności u mężczyzn. Badania wykazały, że wysokie stężenie PUFA spowodowało wzrost ilości spermy u mężczyzn i znacznie mniejszą ilość nieprawidłowości chromosomowych.
  • Możliwe jest też, że Twoje kości staną się silniejsze.

Cóż więc z kaloriami?

Badania udowodniły, że dieta zawierająca orzechy spożywane każdego dnia to dłuższe i zdrowsze życie. Pokazano, że osoby jedzące orzechy zazwyczaj ważą mniej niż te, które ich unikają. Możliwe, że ma to związek z faktem, iż orzechy pozwalają utrzymać nas w stanie najedzenia, a tym samym zjadamy mniej innych rodzajów produktów. Pamiętaj więc, że cztery orzechy dziennie pozwolą Ci poprawić swoje zdrowie.